Det är viktigt att vi tillsammans med djurägaren går igenom djuret innan val av narkos, genom att vi lyssnar på hjärta och lungor och känner igenom djuret för att upptäcka om något avviker från det normala. Det är också viktigt att stämma av om djuret medicineras eller har någon känd sjukdom.
Vid sjukdomstillstånd eller om det är ett äldre djur tas ibland också blodprover före narkosen för att kontrollera de viktigaste parametrarna.
Vi strävar alltid efter att ditt djur ska ha en optimal smärtlindring samt en så skonsam narkos som möjligt och att de mår bra efter operationen. Därför kan priset skilja mellan samma operation på olika individer då det finns ett antal olika narkosmetoder att välja mellan.
Ett exempel på detta kan vara att en hund med medfött trånga andningsvägar i sin narkos behöver ligga med gas via andningsslang, vilket kanske för en hund med öppnare andningsvägar inte behövs utan man istället kan välja ett annat narkosprotokoll.
Vi utför också narkoser på kaniner, smågnagare, fåglar och reptiler efter behov. Viktigast då är att vi får en bra historia om ert djur då de instinktivt väljer att dölja sjukdom, smärta och skada eftersom de i naturen är bytesdjur. Vi ser till att deras miljö före narkos är så tyst och lugn som möjligt och håller dem avskilda från hundar och katter. Det florerar rykten om att det är större risk att söva den här typen av djur, men oftast beror det på bakomliggande sjukdomar eller felaktig skötsel och utfodring.
Friska individer klarar i regel narkoser bra och återhämtar sig snabbt efter sövning.
Vi vill informera om att det alltid finns en risk med att söva ett djur oavsett djurslag men man måste väga nyttan mot risken och veta att det man gör är för djurets bästa.